péntek, április 12

Házi wellness 1.- Az illóolajos fürdő


Elmerülni egy kád forró vízben... imádom. Néha azt érzem, hogy ez jár nekem. Igen, jár. És neked is.

De el kell ismernem, hogy ez vízpazarlás, épp ezért többnyire zuhanyozom, de hetente egyszer nagyon jól esik egy fél óra nyugalom. De tenni is kell érte. Úgy alakítom az életem, hogy beleférjen, mert szeretem. Ha szeretném, akkor meg tudom teremteni azt a fél-egy órát, amikor háborítatlanul magamra figyelhetek. Ez az én házi wellnessem. Teremtsd meg rá az időt. Persze ez nemcsak fürdés lehet, hanem bármi, amitől Te jól érzed magad! Nem csak a testem, a lelkem is újjászületik a magamra fordított idő alatt.

Egy ideje tűnt csak fel, hogy rendszeresen úgy alakulnak a péntekjeim, hogy „na most vagyok elfáradva, és de jól esne lelazulni egy kád vízben…aztán új erőre kapni a nap további részére”. Aztán azóta szándékosan alakítom így. Ez az idő csak az enyém és ennyi.
Természetesen, ahogy a napjaimat átszövi az aromaterápia, úgy a fürdőmből sem hiányozhatnak az illóolajok. De mit is teszek bele? :)

 Ezt mindig aktuálisan választom ki- ahogy a masszázsnál-, attól függően, hogy épp mire van szükségem.

Ha ellazulni szeretnék, kicsit leereszteni, nem gondolni semmire, a heti rutint magam mögött hagyni, akkor az alábbi illóolajokat cseppentem a vízbe:
  • 5 csepp mandarin (Citrus reticulata ze) –szuper stresszoldó, nyugtató
  • 2 csepp ylang-ylang (Cananga odorata extra)- az összes gondolatomat elűzi egy kis időre és ezt szeretem benne
  • 3 csepp orvosi levendula/ levendula super (Lavandula angustifolia/Lavandula super)- azt hiszem nem kell bemutatni a relaxáló hatását
  • 5 csepp bergamott (Citrus bergamia ze)- a lélek felvidítója és varázslatos stresszoldó

Ha pedig egy kis energiára van szükségem, mert fel kell frissülnöm, pörögnöm, akkor egész más illóolajok jönnek:
  • 5 csepp rozmaring cineol (Rosmarinus officinalis ct cineol)- érzem, ahogy újratöltődöm
  • 5 csepp közönséges boróka (Juniperus officinalis) - és ismét energikus vagyok
  • 3 csepp brazil eukaliptusz (Eucalyptus staigerana) - az immunrendszeremnek és a pszichémnek is kell egy kis tonizálás
Ez utóbbi sportolás után is kifejezetten jót tesz a fáradt izmoknak. (Tehát nem csak a vállaidnak jó az egész heti számítógép előtt ülés után...)




A választott keveréket egy kis kávétejszínbe vagy egy kanál mézbe téve belekeverem a fürdővizembe. Jön egy kis semmit tevés vagy olvasás, közben egy illóolajos hajpakolás a hajamra, aztán jöhet a házi wellness következő része, egy egyszerű, házi készítésű bőrradír. Erről fogok írni legközelebb!  Csak annyit árulnék el, hogy legközelebb a kávézaccot ne dobd ki! :)

Illatos napot! 
Fanni

Megjegyzés 1: Illóolajok közül számomra –magánemberként és aromaterapeutaként is- a Panarom terápiás minőségű illóolajaival van a legjobb tapasztalatom, így azokat használom és ajánlom bátran neked is. Az illóolajokat tőlem is beszerezheted, de írhatsz akkor is, ha csak kérdésed van a használatukkal vagy bármivel az aromaterápiával kapcsolatban.
Megjegyzés 2: Légy körültekintő és legyél tisztában az ellenjavallatokkal, ezek ismeretében válaszd ki és alkalmazd a megfelelőt.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...